Guide för att bygga uterum i Örebro

Funderar du på att bygga uterum i Örebro? Det är en alldeles underbar idé, ett uterum är en perfekt tillbyggnad för njutning. Det första du bör göra innan du sätter igång är att planera för ditt uterum. Hur vill du att det ska se ut? Det finns många olika alternativ och det är viktigt att du får ett uterum som passar just dig. Vårt viktigaste råd är att du tar hjälp av proffs för att få ett hållbart uterum. 

Det finns en del saker att tänka på som gör det enklare att planera för byggnationen av just ditt uterum

  • Storlek på uterummet
  • Vilket grundarbete som behövs
  • I vilket väderstreck du önskar placera uterummet

Bygga uterum - kostnad för hantverkare

Det går inte att på rak arm säga vad det kommer att kosta att bygga ditt uterum då det beror på flera olika faktorer. Saker som storlek, materialval, grundarbete och bygglov spelar in. Du behöver också välja om uterummet ska vara oisolerat eller vinterisolerat. Med vinterisolering kan du använda uterummet året runt, det blir som ett extra rum där ni kan mysa även under den kallare säsongen. Utan isolering kan du istället använda ditt uterum för förvaring under vinterhalvåret. Kostnaden för ditt uterum beror också på ifall du behöver gjuta en platta att ha uterummet på eller om du tänker placera det på ett trädäck.


Ett uterum på 15 kvadratmeter eller mer kräver bygglov, då det räknas som en tillbyggnad. Det tar även längre tid och kräver mer material ju större ditt bygge är. Du bör sätta upp en budget för byggnationen av uterummet och sedan välja material och storlek utefter det. Det är bra med ett stort uterum då du aldrig kan få för mycket plats. Vill du ha utekänsla när du sitter i uterummet? Då kan du satsa på mycket glasrutor och mindre trä när du planerar. En god planering är det absolut viktigaste när det handlar om all typ av förändring och byggnation hemma.

Bygga uterum steg för steg

Först kommer planeringsstadiet som vi nämnde ovan. Vet du vart du vill anlägga ditt uterum? Vilken tid på dygnet vill du ha sol i uterummet? Hur mycket fönsterglas önskar du? Detta är några av de saker du bör tänka igenom. Sedan är det inte alltid möjligt att bygga uterummet i det läge du önskar, det beror helt enkelt på hur din trädgård ser ut. Om det sluttar mycket kommer du att få lägga mycket pengar på grunden. Du bör även tänka på att du enkelt ska kunna få tillgång till uterummet, gärna från köket eller vardagsrummet i ditt hem.


När du väl har planerat färdigt är det klokt att ta hjälp av en hantverkare för att sätta planerna i verket. Du kan också få hjälp av snickare med planering. De har större koll på vilka material som är hållbara och prisvärda och de vet vad din budget kommer att räcka till. Det är viktigt att välja duktiga hantverkare med rätt kompetens för att arbetet ska bli väl utfört. Tänk också på att ditt uterum inte kommer att byggas färdigt på en dag, ha tålamod och se framemot alla underbara tider du kommer att spendera i uterummet när det är färdigt.

Kontakta oss redan idag

Om du behöver hjälp av professionella snickare för byggnation av ditt uterum kan du kontakta oss via vårt formulär redan idag. Vår centrala punkt är Örebro. Vi arbetar med snickeri och är väldigt erfarna av att bygga uterum. Vi kan hjälpa dig med allt från planering, bygglovsansökan till byggnation och när du anlitar oss har du rätt till ROT-avdrag