ROT-avdrag ombyggnationer - vad gäller?

Vad gäller egentligen när det handlar om ROT-avdrag ombyggnationer? Det ska vi titta lite närmare på i det här inlägget. Det övergripande svaret är att du har goda chanser att göra ROT-avdrag för dina ombyggnationer och då gäller det arbetskostnaderna för det utförda arbetet. ROT-avdraget är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad och det är för just dessa saker det gäller.

Vad täcker inte ROT-avdraget?

  • Materialkostnaderna
  • Resekostnader för din anlitade personal

Hur fungerar ROT-avdraget?

När du ansöker om ROT-avdrag har du chansen att göra stora förtjänster. Du kan dra av upp till 30 procent av kostnaderna för hantverkare som anlitas för din ombyggnad. Det finns en övre maxgräns på 50 000 kronor per år. Du behöver dock ha betalat in tillräckligt mycket inkomstskatt under det senaste gångna året. Tänk även på att om ni är flera i hushållet som söker ROT-avdrag för ombyggnation så är det 50 000 per person som gäller. Summan täcker då både RUT- och ROT-avdrag kombinerat vilket kan vara bra att känna till ifall ni redan har nyttjat RUT-avdraget under perioden.


Om du vill veta hur mycket ROT-avdrag du kan göra är ett bra sätt att vända dig till Skatteverkets uträkningstjänst som hittas på deras hemsida. Där får du ett tydligt besked att ta med i beräkningarna inför det nya projektet. 

Några krav som gäller?

  1.  Du behöver äga och bo i bostaden där ombyggnaden ska ske för att få göra ROT-avdrag
  2. Den du anlitar får inte heller vara närstående till dig
  3. ROT-avdrag kan ibland kännas krångligt och det är viktigt att göra rätt

Ta gärna kontakt med oss via formuläret du hittar här på hemsidan så hjälper vi dig vidare

Vad behöver jag göra?

  • Det du gör för att aktivera ROT-avdraget är att du ber utföraren ange avdraget redan på fakturan för arbetet
  • Efter att du har betalat kan den valde utföraren be om ersättning från Skatteverket 
  • En ny regel från och med 2020 är att betalningen måste ske digitalt för att få rätt till såväl ROT- som RUT-avdrag 
  • Detta gäller för betalningar efter årsskiftet även för arbete som har utförts tidigare 

När du anlitar oss för att hjälpa dig med din ombyggnation kommer vi även att hjälpa dig att räkna ut hur ROT-avdraget kommer att påverka slutsumman om du vill det. Tveka inte att ta kontakt med oss så hjälper vi dig att få en klarare bild över vilka avdrag du kan göra och för att få en överskådlig blick över projektet som helhet.